Snabbfakta

    • Sundbyberg

Kategorier:

  • Projektledning
  • Elkraft och energi
  • Samhällsbyggnad

Ansök senast: 2024-06-11

Strategisk förändringsledare civil beredskap på division System

Publicerad 2024-04-12

Svenska kraftnät är en viktig aktör för en hållbar energiomställning i Sverige. Till enhet Strategi och omvärld inom division System söker vi nu efter en Strategisk förändringsledare inom civil beredskap. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige. 

På division System arbetar vi på en övergripande nivå med att designa elmarknaden, utveckla och driva elsystemet. Vi är med och finner svaren på klimatomställningen och skapar välstånd för hela samhället. Vi är en nyckelspelare för att det svenska samhället ska kunna utvecklas och skapar förutsättning för att det ska fungera. Vi löser såväl dagens som morgondagens utmaningar. Vi ser till att Sverige har en lysande framtid.

Om tjänsten

I rollen som Strategisk förändringledare civil beredskap ansvarar du för att hålla ihop och driva division Systems arbete inom civil beredskap. Civil beredskap är ett samlingsnamn för krisberedskap och civilt försvar. På Svenska kraftnät består beredskapsarbetet av totalförsvarsplanering, kontinuitetshantering, krisledning, riskhantering, dammsäkerhet och arbete inom ramen för elberedskapslagen vilket innefattar dimensionering av såväl Sveriges kraftsystem som vår egen organisation i syfte att upprätthålla samhällets elförsörjning.

Som Strategisk förändringledare får du en central roll i att leda omställningen till ett elsystem som är utformat för att hantera extraordinära påfrestningar under fredstida kriser, höjd beredskap och krig. Det innebär att du kommer vara drivande i divisionsarbetet och rapporterar direkt till divisionschef och divisionens ledningsgrupp. Det ingår också att samverka med övriga divisioner och externa aktörer i frågor runt civil beredskapsplanering.

Som Strategisk förändringsledare civil beredskap kommer du ansvara för att samordna divisionens beredskapsarbete genom en beredskapsstab samt representera divisionen i Svenska kraftnäts olika beredskapsforum. Arbetet omfattar både utformning av strategiska målbilder samt att säkerställa genomförande av nödvändiga förändringar som målbilderna medför.

Du kommer tillhöra enheten Strategi och omvärld som består av 18 personer och ansvarar för att driva divisionens övergripande strategi- och riskarbete, verkets omvärldsanalys, samordning av det internationella arbetet och det internationella FoI-arbetet. Från enheten leds även arbetet med att utveckla divisionens arbete med civil beredskap, genom Civilberedskapsstaben (CBS).

Om dig

Tjänsten innebär många kontaktytor där du samordnar och driver arbeten framåt, varpå din skicklighet att kommunicera och skapa engagemang blir central. Du är övertygande och har förmågan att få andra att lyssna. För att trivas i rollen ser vi att du är samarbetsorienterad och hittar lösningar genom ett prestigelöst fokus på det gemensamma målet. Du är strukturerad och arbetar enligt en tydlig process där du organiserar och planerar ditt arbete väl. Du slutför det som påbörjats och håller överenskomna deadlines.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Du har en universitetsexamen på magister/mastersnivå med teknisk inriktning, alternativt annan utbildning i kombination med erfarenhet som Svenska kraftnät bedömer som relevant för tjänsten. Vidare har du:

  • kännedom om kraftsystemet och elsektorn
  • minst 10 års arbetslivserfarenhet inom områden som Svenska kraftnät bedömer som relevanta exempelvis energisektorn, krisberedskap, civilt försvar, militärt försvar eller säkerhetsskydd
  • flerårig erfarenhet av att leda förändring

Du behärskar svenska och engelska obehindrat i tal och skrift.

Vi ser det som meriterande om du har kunskap om energiomställningen och elsystemet i Norden och Europa samt kunskap om det säkerhetspolitiska läget i Europa. Det är fördelaktigt att du har erfarenhet av samverkan mellan offentliga aktörer, förmågeplanering och –utveckling samt att du har vana att arbeta med känslig information. Vidare är det meriterande om du har erfarenhet av att hålla i utbildningar, presentationer samt ta fram utbildningsmaterial. Slutligen är det meriterande om du har en utbildning inom energisystem-området.

Bra att veta

  • Tjänsten är placerad i Sundbyberg
  • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
  • Resor förekommer i denna tjänst
  • Sista ansökningsdag 10 maj 2024, vi tar inte emot personligt brev i samband med din ansökan.
  • Tjänsten är en tillsvidareanställning

I den här rekryteringen samarbetar vi med Avancos. Vill du veta mer, kontakta gärna rekryteringskonsult Sophie Berg, tel. nr. 0704 04 56 44 eller via e-post sophie.berg@avancos.se. Rekryterande chef är Johanna Whitlock, tel. 010- 010 475 98 10 och ansvarig rekryterare Linda Mattsson. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.