Ansök senast: 2024-11-16

Data Scientist

Publicerad 2024-09-17

På division System arbetar vi på en övergripande nivå med att designa elmarknaden, utveckla och driva elsystemet. Vi är med och finner svaren på klimatomställningen och skapar välstånd för hela samhället. Vi är en nyckelspelare för att det svenska samhället ska kunna utvecklas och skapar förutsättning för att det ska fungera. Vi löser såväl dagens som morgondagens utmaningar. Vi ser till att Sverige har en lysande framtid.

Om tjänsten

Vi söker nu två Data Scientists till enheten Data Analytics. Enheten består i dagsläget av 15 medarbetare och ett antal konsulter i roller såsom data scientists, kraftsystemspecialister och produktägare. Vi har en bred kompentens och utför egna analyser som bidrar i utvecklingen av nya beslutsstöd och applikationer för ökad automation och proaktivitet för i huvudsak kontrollrummet.

Som Data Scientist kommer du att arbeta i hela kedjan, från att ta in rådata till att kontinuerligt producera en prognos/rekommendation. Det finns möjligheter att jobba inom flertalet områden såsom prognostisering, rekommendationer, optimering och scenarier, både inom kraftsystem och elmarknad. Exempel på prognoser och rekommendationer är vindkraft- solkraft och förbrukningsprognoser, optimering av handel på kapacitetsmarknad för reserver samt dynamisk dimensionering av reserver. Omvärldsbevakning är något vi uppmuntrar för att hitta och testa nya idéer och koncept för att föra hela Data Science-funktionens kompetens och leveranser framåt. Mer konkret innebär arbetet:

  • Kvantitativa analyser och framtagande av datadrivna tjänster, både i design och implementering.
  • Utforska hur vi kan nyttja metoder, algoritmer och datakällor för att skapa beslutsstöd för att hantera driftsäkerhet och ekonomisk effektivitet.
  • Kontinuerligt förbättra operativa modeller som används idag. Det innebär att arbeta i Python-baserade ramverk där applikationer driftsätts på en kontainerbaserad plattform.
  • Omvärldsbevakning och ta del av relevant forskning inom området och se hur det kan nyttjas praktiskt för att skapa nytta hos Svenska kraftnät.
  • Agera ambassadör för Data Analytics och Data Science genom att dela med dig av dina kunskaper och verka för ökad datadrivenhet i organisationen.

Om dig

Vi söker dig som är kreativ med ett nytänkande tillvägagångssätt som du kan omsätta i praktiken. I tjänsten har du många kontaktytor internt och externt, därav söker vi dig som har en god samarbetsförmåga. Du relaterar till andra på ett lyhört sätt samt lyssnar och kommunicerar. Då rollen innebär att du kommer behöva sätta dig in i nya frågeställningar och analyser, ser vi att du arbetar bra med komplexa frågor med ett analytiskt och problemlösande arbetssätt. Vidare tar du ansvar för dina arbetsuppgifter och driver dina processer i mål.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vi söker dig som har en universitet- eller högskoleexamen på minst 300 högskolepoäng, t.ex. civilingenjör/master inom elkraft, energisystem, teknisk fysik, datateknik eller matematik, alternativt motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som Svenska kraftnät bedömer likvärdigt.

Vidare har du:

  • flerårig programmeringsvana i Python
  • flerårig arbetserfarenhet kopplat till kraftsystem och/eller elmarknad inom region- eller stamnät
  • erfarenhet från minst ett industriellt data science-projekt där ML-algoritmer tillämpats
  • talar, läser och skriver väl på svenska och engelska. 

Det är meriterande om du har erfarenhet av en eller flera av följande områden:

  • högre utbildningsnivå såsom PhD
  • erfarenhet av arbete med grafdatabaser och/eller grafneurala nätverk i minst 1 projekt
  • erfarenhet av arbete med lastflödesberäkningar eller flödesbaserad marknadskoppling i minst 1 projekt.

Bra att veta

  • Tjänsten är placerad i Sundbyberg
  • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-DNI
  • Resor inom Norden och Europa kan förekomma, max några gånger per år
  • Sista ansökningsdag 24 september 2024, vi tar ej emot personligt brev i samband med din ansökan
  • Tjänsten är en tillsvidareanställning

Kontakta gärna rekryterande chef Pontus Wallin, tel. nr. 010-475 81 14, alternativt ansvarig rekryterare Linda Mattsson, tel. nr. 072-463 17 47. Fackliga representanter är Annika Ingeborn, SACO, 010 475 87 72 och Mikael Hedenheim ST, 010 475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se

Liknande jobb