Kategorier:

 • Bygg och anläggning
 • Elkraft och energi
 • Övrigt

Ansök senast: 2021-12-15

Svenska kraftnät söker specialist inom Säkerhetsskydd fysisk säkerhet

Publicerad 2021-10-16

Just nu händer det väldigt mycket hos oss och inom elförsörjningen. De svenska elnäten byggs ut för att möta framtidens krav på elmarknaden och behov av säkra elleveranser. Vi förstärker nu vårt team med en säkerhetsskyddspecialist med inriktning fysisk säkerhet som vill vara med och bidra till att skydda elförsörjningen i Sverige och därmed Sveriges säkerhet.

Enheten Tillsyn arbetar med Svenska kraftnäts externa verksamhet som riktar sig mot aktörer inom elförsörjningen. Inom enheten samlas Svenska kraftnäts uppgifter som elberedskapsmyndighet, främjande av dammsäkerhet samt tillsyn över säkerhetsskyddet hos företag i elförsörjningen.

Enheten Tillsyn tillhör den nybildade avdelningen Säkerhet och beredskap som ansvarar för Svenska kraftnäts interna och externa arbete med säkerhet och beredskap. Enheten är i ett uppbyggnadsskede och kommer bestå av cirka 20 medarbetare samt ett antal tillhörande konsulter.

Om tjänsten

Inom enheten Tillsyn bygger vi nu upp ett team som tillsammans ska utveckla och stärka Svenska kraftnäts tillsynsuppdrag inom säkerhetsskydd. I teamet behöver vi nu en säkerhetsskyddspecialist med inriktning fysisk säkerhet som kommer arbeta tillsammans med övriga kollegor inom enheten men också samverka med säkerhetsspecialisterna inom fysisk säkerhet på Verksamhets- och säkerhetsskyddsenheten.

Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg. I rollen kan resor förekomma med övernattningar.

Dina arbetsuppgifter

En viktig del i arbetet kommer att vara att planera och genomföra tillsyn av säkerhetsskyddet i elförsörjningen delvis genom att besök hos företagen i elförsörjningen. En stor del av dina arbetsuppgifter kommer också vara att arbeta med rådgivning, framtagande av vägledningar och genomförande av utbildningar. I arbetsuppgifterna ingår också att delta i samråd som berör fysisk säkerhet samt delta i samverkan med andra tillsynsmyndigheter. Du deltar även i funktionens breda arbete med säkerhetsskydd.

En viktig del av rollen innebär att samverka med andra tillsynsmyndigheter samt att ha kontakter med verksamhetsutövare inom elförsörjningen. Du arbetar i ett nära samarbete med kollegor på flera enheter inom avdelningen samt inom hela verket.

Din bakgrund

Vi söker dig med akademisk examen från högskola/universitet eller erfarenheter/kvalifikationer som vi bedömer likvärdiga.

Vidare har du:

 • Flerårig aktuell erfarenhet av arbete med fysisk säkerhet
 • Goda kunskaper om relevanta regelverk, normer och standarder om fysisk säkerhet som exempelvis SSF 200, SSF 130 och SS-EN 1627. Goda kunskaper om roller, ansvar och praxis inom säkerhetsskydd
 • Erfarenhet av att utarbeta krav och styrdokument samt följa upp efterlevnaden av regelverk
 • Erfarenhet av analytiskt arbete
 • God förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på svenska och engelska
 • B-körkort

Det är även meriterande om du har:

 • Erfarenhet av rådgivning, utbildning och/eller vägledning
 • Erfarenhet av myndighetsutövning eller tillsyn
 • Erfarenhet från elförsörjningen
 • Erfarenhet från arbete på statlig myndighet
 • Erfarenhet inom andra områden inom säkerhetsskydd

Dina personliga egenskaper

Du behöver en god samarbetsförmåga då du i hög grad samarbetar internt i olika konstellationer, men också med andra myndigheter. Du behöver ett högt säkerhetsmedvetande och du agerar med ett gott omdöme. Vi söker dig som vill vara med på vår resa i en föränderlig miljö och som tar initiativ och ansvar i att utveckla vårt viktiga arbete.

Du kommer i rollen att hantera analytiska frågeställningar i hög grad. Därför är det viktigt att du har förmåga och tilltalas av att fördjupa dig i sakfrågor. Du är flexibel i ditt arbetssätt och kan ändra prioritering och planering utifrån ändrade omständigheter. Du är en lagspelare och delar med dig av dina kunskaper och tror på styrkan av den kollektiva förmågan. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vill du veta mer?

Kontakta gärna teamledaren Emelie Juter, tel. 010 475 83 56 alternativt Rekryterare Eva Häger, 010- 475 97 53. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010 475 84 77 och Mikael Wallin, ST, tel. 010-475 84 97. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast den 17 oktober 2021. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.

 

 

Liknande jobb

Publicerad: 2021-09-19
 • Göteborg
Publicerad: 2021-09-29
 • Borlänge
 • Heltid