Snabbfakta

    • Sundbyberg
    • Sundsvall
    • Sollefteå
    • Västerås
    • Luleå
    • Göteborg

Kategorier:

  • Elkraft och energi
  • Teknisk fysik och matematik

Ansök senast: 2024-05-27

Kraftsystemspecialist inom Modellering

Publicerad 2024-03-28

 

Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Som Kraftsystemspecialist erbjuds du ett av Sveriges viktigaste jobb, i vilket du varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning.  Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

På division System arbetar vi på en övergripande nivå med att designa elmarknaden, utveckla och driva elsystemet. Vi är med och finner svaren på klimatomställningen och skapar välstånd för hela samhället. Vi är en nyckelspelare för att det svenska samhället ska kunna utvecklas och skapar förutsättning för att det ska fungera. Vi löser såväl dagens som morgondagens utmaningar. Vi ser till att Sverige har en lysande framtid.

Om tjänsten


I rollen som Kraftsystemspecialist kommer du att ansvara för framtagning, utveckling och validering av statiska och dynamiska modeller av kraftelektronik. Detta kan inkludera vindkraft, solkraft, batterilager, HVDC, FACTS samt stora kraftelektronikanslutna laster. Du kommer även hjälpa till att utveckla och förvalta skript kopplade till modellering.

Då fler och fler stora och komplexa kraftelektronikanslutna anläggningar ansluts till det svenska elnätet kommer du som kraftsystemspecialist att bidra med din kompetens för att modellera dem på rätt detaljnivå i förhållande till vilka studier modellerna ska kunna användas för. Du kommer säkerställa stabiliteten hos både modeller av enskilda anläggningar och för våra nordiska nätmodeller som helhet, även när nya anläggningar ska modelleras.

 I arbetsuppgifterna ingår även att:

  • delta i diskussioner och utvecklingsarbete kopplat till nätmodellering
  • kontinuerligt delta och bidra i verksamhetsutveckling inom enhetens ansvarsområden

I din roll som Kraftsystemanalytiker kommer du att ha möjligheter att jobba med en stor bredd av frågor inom elkraftteknik. Beroende på din kompetens och dina intressen kommer du att få goda möjligheter att påverka din egen utveckling och rollens inriktning samt bidra med dina erfarenheter både inom enheten och med andra enheter på Svenska kraftnät.

Du kommer att tillhöra enheten Planeringsmodeller som består av ca 10 medarbetare och är under tillväxt. Enheten har som främsta uppdrag att förvalta och utveckla Svk:s planeringsmodell i PSS/E samt tillhandahålla nuläges- och planeringsnät till organisationen, DSO:er och de nordiska TSO:erna.

Om dig

Du har en bra analytisk förmåga, du arbetar bra med komplexa frågor och analyserar och bryter ner problem i sina beståndsdelar och löser komplicerade problem. Vidare underhåller du kontinuerligt dina specialistkunskaper och är en kunskapsresurs för andra där du också uppskattar att agera mentor. Du är bra på att ta initiativ, sätter igång aktiviteter och uppnår resultat. Då rollen innebär många kontaktytor både internt och externt söker vi dig som arbetar bra med andra människor. Du lyssnar, kommunicerar och löser konflikter på ett konstruktivt sätt. Du är lugn, uppmärksam och tillmötesgående i ditt bemötande och du har intresse, vilja och förmåga att hjälpa andra och anstränger dig för att leverera lösningar.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Du har en civilingenjörsexamen med relevant inriktning för tjänsten som exempelvis elkraft, energisystem, reglerteknik eller teknisk fysik alternativt motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som Svenska kraftnät bedömer likvärdigt.

Vidare har du:

  • minst fem års arbetslivserfarenhet inom elkraft
  • minst två års arbetslivserfarenhet av både statisk och dynamisk modellering i PSS/E
  • arbetslivserfarenhet från minst två projekt som krävt förståelse för hur en kraftelektronikanslutning är uppbyggd
  • erfarenhet från att läsa och extrahera relevant information från FAT-protokoll, stationsscheman och annan dokumentation

Du har god kommunikativ förmåga i tal och skrift på svenska och engelska. Vi ser det som meriterande att du har erfarenhet av modellering av kraftelektronik samt att du har erfarenhet av att programmera, exempelvis i språket Python.

Bra att veta

  • Tjänsten är placerad i Sundbyberg, Göteborg, Västerås, Sundsvall, Sollefteå eller Luleå
  • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
  • Tjänsteresor kan förekomma i denna tjänst
  • Sista ansökningsdag 7 maj 2024, vi tar inte emot personligt brev i samband med din ansökan.
  • Tjänsten är en tillsvidareanställning

I den här rekryteringen samarbetar vi med Avancos. Vill du veta mer, kontakta gärna rekryteringskonsult Sophie Berg, tel. nr. 0704 04 56 44 eller via e-post  sophie.berg@avancos.se. Rekryterande chef är Daniel Engström tel. 010 475 88 58 . Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Liknande jobb