Kategorier:
- Bygg och anläggning
- Elkraft och energi
Ansök senast: 2025-02-21
Aspirantprogram Underhållsingenjör
Vill du vara en del av den pågående energiomställningen och bidra till ett mer hållbart samhälle och framtid? Brinner du för teknik och vill få möjlighet att arbeta med Sveriges kanske viktigaste infrastruktur? Då är vårt aspirantingenjörsprogram något för dig!
Svenska kraftnät söker nu dig som är ingenjör från högskola eller YH-utbildning med begränsad arbetslivserfarenhet inom Svenska kraftnäts verksamhetsområde och som vill få chansen att prova på många olika teknik- och arbetsområden inom transmissionsnätet.
Om tjänsten
Avdelning Anläggningar, sektion Underhåll och rollen som underhållsingenjör
Aspirantprogrammet genomförs främst på avdelningen Anläggningar som ansvarar för såväl den operativa som den strategiska förvaltningen av Svenska kraftnäts anläggningar. Det vill säga stationer, luftledningar, ledningsgator, kablar och opto med tillhörande dokumentation samt tekniska data.
Våra 20 antal underhållsingenjörer tillhör Sektion Underhåll som ansvarar för det operativa underhållet av alla anläggningar i drift. Sektionen ska på ett affärsmässigt sett underhålla, driva och utveckla kostnadseffektiva, person- och driftsäkra och miljöanpassade anläggningar.
Som underhållsingenjör ansvarar du för ett geografiskt område innehållande ett antal anläggningar/stationer som du behöver lära känna. Du delar din tid ute i fält med tid på kontoret. Gemensamt är att man i början behöver lägga mer tid i fält. En del resor och övernattningar är nödvändiga.
En underhållsingenjör har välutvecklat säkerhetstänk, budgetansvar, hög teknisk kompetens, mycket god samarbetsförmåga och trivs med praktiska/tekniska frågor ute i fält såväl som med administrativa uppgifter framför datorn. I arbetet har du många interna och externa samarbetspartners.
Du får under ett års tid möjlighet att prova på att arbeta inom följande tre enheter:
- AC-stationer
- Kablar & HVDC-stationer
- Luftledning & OPTO
Parallellt varvas detta med olika utbildningar och studiebesök som genomförs med hela programgruppen inom avdelningarna. Du kommer utifrån dina intressen och önskemål kunna påverka utformningen av programmets innehåll.
Dina arbetsuppgifter
Det tar många år innan du är en fullfjädrad underhållsingenjör varför mycket av aspirantprogrammet handlar om att ge möjligheter till lärande. Övriga arbetsuppgifter är:
- Planering och budgetering av förebyggande och avhjälpande underhåll för anläggningar
- Styrning och uppföljning av underhållsentreprenörer för anläggningar
- Stödja utredningar och projekt med uppgifter från underhållsverksamheten
- Koordinera resurser, beställa material, leda reparationsarbete vid fel/haveri
- Bidra med information kopplat till ärendehantering mot tredje man
- Bidra vid framtagande och revideringar av tekniska riktlinjer kopplat till luftledning
- Orderhantering i systemet IFS
Som aspirant får du jobba med operativa underhållet på stamnätet. Du får handledning av erfarna kollegor som ger dig en stabil grund för att växa och utvecklas i rollen. Programmet inkluderar aktiviteter och studieresor som ger dig betydelsefulla insikter i energibranschen.
Under aspirantåret kommer du vara placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg. Efter avslutat program finns det möjlighet att bli stationerad vid huvudkontoret i Sundbyberg eller på något av våra lokalkontor i Göteborg, Sundsvall, Västerås eller Luleå i samråd med närmaste chef. Och vem vet, kanske visar det sig i slutet av programmet att det var en annan roll på Svenska kraftnät som lockade dig än mer.
Om dig
Du har vid aspirantprogrammets början en minst tvåårig YH-utbildning inom anläggning, kraft alternativt en treårig högskoleutbildning inom för tjänsten relevant område eller motsvarande erfarenhet förvärvad på annat sätt. Exempelvis ingenjörsutbildning med inriktning inom bygg- och anläggning, energi eller elkraft.
Max två års arbetslivserfarenhet inom transmissionsnätet efter slutförd examen. Vidare har du:
- B-körkort
- God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska.
Vi ser gärna att du har gjort ditt examensarbete inom relevant område.
Arbetet innebär många tekniska problemställningar vilket gör att vi ser att ett starkt teknikintresse kombinerat med en analytisk förmåga och kvalitetsmedvetenhet är viktig för att lyckas i rollen. Du tar egna initiativ och får saker att hända.
Rollen innebär kontakter både internt och externt så det är viktigt att har du har en god kommunikationsförmåga och lätt för att samarbeta med andra människor.
Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.
Bra att veta
- Bifoga utdrag på kurslista/betyg till din ansökan
- Tjänsten är placerad i Sundbyberg.
- Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid förutsatt att arbetsuppgifterna tillåter det
- Resor med övernattning förekommer under aspirantåret
- Sista ansökningsdag 31 januari 2025.
- Tjänsten är en tillsvidareanställning med sex månaders provanställning
- I denna rekryteringsprocess tillämpas tester
Kontakta gärna rekryterande chef, Pethra Gustavsson tel. nr. 010-475 8456; alternativt ansvarig rekryterare Ethel Marx tel. nr.010-489 2055. Fackliga representanter är Annika Ingeborn, SACO, 010-475 87 72 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.
Viktiga datum under rekryteringsprocessen
- Screeningstester sker under vecka 6
- Informationsmöte för de som kallas på intervju 1 sker tisdag 27 februari 2025
- Intervju 1 sker under vecka 10