Enligt Academic Works undersökning YPAI lägger 58% av young professionals, studenter och akademiker i början av karriären, i snitt upp till 2 timmar på att förbereda sin jobbansökan och upp till 30 minuter på att skicka in den. På tok för lång tid enligt många! Varför är det så krångligt och tidskrävande att söka jobb? Hur kan vi med teknikens hjälp göra det enklare? För att förstå saken bättre besökte teknikfantasten, bloggaren och poddaren Elin Häggberg Academic Work och pratade med deras Candidate Experience Manager Demet Ergun.
Demet, innan vi kastar oss in i ämnet, kan inte du presentera dig lite och berätta lite om vad du gör på Academic Work?
Absolut! Jag jobbar som Candidate Experience Manager och ansvarar därför för att utveckla kandidatupplevelsen på Academic Work. Med andra ord: göra det så enkelt och tidseffektivt som möjligt att söka jobb hos oss!
Men då måste du ju också ha stenkoll på hur ansökningsprocessen förändrats de senaste 20 åren?
Det har jag! Och om vi blickar bakåt, så skulle jag vilja beskriva förändringen som skett med två ord: flexibilitet och effektivitet. För 20 år sedan, ungefär samtidigt som Academic Work grundades, fanns det tydliga riktlinjer för hur en kandidat sökte jobb och alla skrev sitt CV på samma sätt. CV:t var dessutom generiskt, och skickades till många företag med post! En rekryteringsprocess tog därför mycket längre tid än den gör idag. Om det är något som tekniken gjort så är det ju att effektivisera och förenkla hur vi söker jobb – idag skickar du ju din jobbansökan digitalt. Trots det, lägger majoriteten av young professionals (YP) upp till 2h på att söka ett jobb! Något som verkligen sätter krav på företag idag att förenkla sina rekryteringsprocesser.
Det leder oss in på frågan, hur Academic Work jobbar med att förenkla för kandidater att söka jobb hos er?
Med bakgrund i att YP inte vill lägga så lång tid på att söka jobb, så är det viktigt att söka jobb är enkelt hos oss. I dagsläget testar tillexempel vi ett helt nytt ansökningsflöde som vi verkligen tror på. I praktiken innebär det att du scannar in ditt CV till din profil på vår hemsida så den blir webbaserad, sen kan du gå in och lägga till eller ta bort olika erfarenheter i din profil, om du skulle vilja göra några justeringar för jobbet du söker. När du är klar kommer du kunna söka jobb hos oss mycket smidigare och förhoppningsvis med bara med ett enda klick eftersom du redan har ditt CV sparat sedan tidigare! Tack vare detta kommer även Academic Works rekryterare kunna kontakta dig för karriärmöjligheter som matchar din profil. Då behöver du inte ens själv ta första kontakten, förstås superbra för att kunna hitta rätt profiler för tjänsten, men framförallt är det bekvämt för dig som söker jobb inom teknik och IT!
Det är ju väldigt smidigt! Men ännu snabbare kan det gå att få ett jobb har jag hört…något om en kandidat hos er som fått jobb på 31 sekunder? Det måste ju vara något slags rekord? Hur gick det till egentligen?
När du säger att vi har tillsatt ett uppdrag med en konsult på 31 sekunder så låter det ju verkligen helt galet, men det är sant. Och det är just fördelen med vår jobbapp Instajobs – att vi kan låta företag och redan rekryterade kandidater som vi kallar instajobbare mötas i appen, och då kan det gå riktigt fort. Instajobs matchar alltså extrajobbande studenter med företag som söker tillfällig personal. Och det kan gå riktigt fort att få ett jobb eftersom du som Instajobbare söker jobbet direkt i appen. Om företaget du sökt ett uppdrag hos tycker du passar för tjänsten accepterar de din ansökan och så är det klart!
Och inte minst, Instajobs är perfekt för dig som är student och vill dryga ut kassan med en extra inkomst. Sen är det ju också ett väldigt flexibelt sätt att få jobb – du söker bara de uppdrag du är intresserad av och kan på så sätt anpassa jobb efter skola. Det är också en otrolig variation bland jobben! Vem tackar nej till att jobba som receptionist ena dagen, vikarielärare den andra och eventpersonal den tredje? Du samlar på så sätt mycket och bred erfarenhet inför framtiden!
Hur går man tillväga om man vill kunna söka jobb hos Instajobs?
Du ansöker om att bli instajobbare som det heter, på Instajobs hemsida. Här behöver du inte ens lägga tid på att skriva CV, så länge du är över 18 år och är student på universitet och högskola är du välkommen att söka. Intervjuerna sker via Skype och anställningsavtal signerar du via bank-id. Sen är det klart!
Vill du bli instajobbare? Läs mer här
Något som jag tycker är tidskrävande och ibland till med lite svårt är att skriva CV. Är det något som ni på Academic Work har några tips kring?
Alla vill vi ju fånga rekryterarens intresse, så jag förstår att det kännas lite svårt! Det bästa tipset jag har är att CV:t ska vara både lättöverskådligt och följa en tydlig struktur. Ha tydliga rubriker och ordna dina erfarenheter i omvänd kronologisk ordning, börja med din senaste erfarenhet först – det är antagligen den viktigaste och mest relevanta.
Ett annat tips är att anpassa CV:t efter det jobb du söker och ta bort de erfarenheter som inte är relevanta för jobbet i fråga. Exempelvis om du söker du jobb som Javautvecklare, då kan du ta bort ditt första sommarjobb som glassförsäljare och istället lägga fokus på de erfarenheter som kopplas till IT. Något annat som en del missar är att förklara vad tjänsten inneburit – gör det! Titeln säger inte alltid allt om det ansvar du tagit, eller variationen bland arbetsuppgifterna, så berätta vad du gjort!
Ett riktigt bra CV ska vara
- Lättöverskådligt och ha en tydlig struktur
- Ta upp den senaste (mest relevanta) erfarenheten först!
- Endast ha med relevant erfarenhet
- Beskriva arbetsuppgifterna utförligare
Om du är osäker på hur ett CV ska se ut så har Academic Work en CV-mall som går att ladda ner på deras webb, ett tips till dig som vill komma igång snabbt! På hemsidan finns även fler tips, inte bara hur du skriver det där vinnar-CV:t, men också tips kring på hur du söker jobb hos Academic Work, skriver personligt brev, förbereder dig inför en intervju eller hur det fungerar med referenser.
Till Academic Works CV-mall
Vill du veta mer om att söka jobb med hjälp av dagens teknik? Lyssna på poddavsnittet Så gör tekniken det enklare att söka jobb – samarbete med Academic Work med Teknikens Under.
Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från Academic Work