Inspiration

Självkörande bilar kommer öka säkerheten på våra vägar

Text framtagen i samarbete med Zenseact

1,3 miljoner människor dör varje år i trafiken globalt, och oftast är det den mänskliga faktorn som ligger bakom olyckorna. Zenseact bildades för att använda och utveckla ny teknologi för att minska antalet olyckor.

– Nollvisionen är möjlig att nå, med rätt teknik, säger Ödgärd Andersson, VD för Zenseact. Tillsammans med våra första kunder Volvo Cars och Polestar ser vi att bilen i sig själv är en del av lösningen för att ta bort de misstag som människor ofta råkar göra. Dessutom kommer den självkörande teknologin skapa både behagligare körning och ett bättre trafikklimat med färre utsläpp.

Fordonsbranschen genomgår stora, fundamentala förändringar där elektrifieringen är ett faktum, och ständig uppkoppling och nya affärsmodeller kommer allt mer. Branschen arbetar intensivt med att göra bilen mer lik det vi vant oss vid från våra mobiltelefoner, smart-TVs och liknande prylar. Inom branschen pratar man om att bilen går från att vara hårdvarudefinierad till att vara mjukvarudefinierad. Just mjukvara för självkörande bilar anses vara århundradets utmaning, men redan i år kommer Zenseact lansera första versionen av sin mjukvara tillsammans med Volvo Cars och Polestar. 

– Branschen har tidigare kanske varit lite väl överoptimistisk kring hur fort det skulle gå att få ut självkörande bilar i trafiken. Vi har idag har en mycket mer realistisk inställning till vad man kan göra och när det kommer att ske, säger Ödgärd Andersson, vd på Zenseact.

I Volvo Cars nästa generation av elbilar som lanseras senare i år kommer den självkörande funktionen RidePilot installeras. Lanseringen kommer att ske i Kalifornien, men funktionen aktiveras först när den är testad, godkänd och säker. Det innebär att bilen är helt självkörande, föraren inte är ansvarig för körningen, utan ansvaret ligger hos Volvo Cars. Grunden för RidePilot är Zenseacts produkt OnePilot. Det är en mjukvaruplattform som kommer i nivåerna Drive, Cruise och Ride. De två förstnämnda är avancerade förarstödssystem liknande de som redan finns, men med en helt annan noggrannhet och precision. De assisterar föraren som fortfarande är ansvarig.

– Det är förstås en stor förmån för oss att ha Volvo Cars som första kund, och vi gör mycket av vår utveckling tillsammans med dem. Vi kör redan tester men samarbetet med Volvo kommer att skala upp utvecklingen av vår mjukvara väldigt mycket. Vi kommer att få tillgång till data från många fler bilar som kommer att vara ute och rulla, och bilarna kommer att samla in information även om Ride Pilot inte är igång.

OnePilot ökar säkerheten i körningen genom användning av modern mjukvaru- och bilarkitektur och med mer avancerade kameror, radar, lidar och ultraljudssensorer. Tillsammans med en mycket kraftig dator och AI kan bilen förstå sin omgivning bättre och reagera betydligt snabbare än tidigare.

Zenseacts drygt 100 AI-specialister, experter inom aktiv säkerhet och hårdvaruspecialister på plats i Göteborg gör företaget speciellt. Dock finns det alltid behov av ytterligare spetskompetens för att lyckas.

– Våra anställda bygger vårt företag. Tillsammans med de bästa företagen i branschen jobbar vi för att erbjuda vår mjukvara till alla biltillverkare. Vi vill ju erbjuda det säkraste på marknaden för att nå vår vision, noll olyckor på vägarna, avslutar Ödgärd Andersson.

Om Zenseact

Zenseact är ett mjukvaruföretag som utvecklar produkter för självkörande personbilar. På huvudkontoret på Lindholmen i Göteborg, är majoriteten av de 600 anställda baserade, och en mindre avdelning finns i Shanghai, Kina. Zenseact är ett dotterbolag till Volvo Cars, som tillsammans med Polestar är Zenseacts första kunder tillika utvecklingspartners.

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster