Inspiration

Så minskar Preem i Göteborg de fossila utsläppen 

Text framtagen i samarbete med Preem

Genom att modifiera en befintlig anläggning så kan Preem i Göteborg minska de årliga utsläppen. Anläggningen kommer därmed att ha kapacitet att minska de fossila koldioxidutsläppen med mer än 100 000 ton per år.  

– Jag har alltid tyckt att det är spännande att få arbeta med hållbar utveckling inom energisektorn, säger Mimmi Engvall, processingenjör på Preemraff i Göteborg.

Preem arbetar med flera hållbarhetsinitiativ och projekt. I Göteborg har Preem modifierat en anläggning för att kunna processa både fossil och förnybar råvara tillsammans. En lyckad kombination, har det visat sig. För mängden minskat fossila koldioxidutsläpp till följd av samprocessningen är betydande. Med anläggningens nuvarande kapacitet kan de fossila årliga koldioxidutsläppen minskas med över 100 000 ton sett över hela värdekedjan.

- Vi har processat förnybar råvara på en annan anläggning sedan 2010 i Göteborg. Den anläggningen har stegvis ställts om till att idag producera en 100% förnybar produkt, säger Mimmi Engvall och fortsätter:

- Det roliga med att jobba i ett sånt här projekt är att det kräver många kompetenser från olika avdelningar för att kunna genomföras. Jag har fått lära mig mycket om förnybara drivmedel och vilka utmaningar som finns där, men även hur större projekt fungerar och vilka utmaningar det innebär. För ju större projekt, desto fler ingenjörer behövs. För att Preem ska nå målet att ha ställt om sin verksamhet till 2035 kommer fler ingenjörer behövas. 

Mimmi Engvall har studerat kemiteknik på Chalmers med en master inom hållbara energisystem. På Preem har hon jobbat sedan 2021. 

– Jag skulle säga att det är en ganska bred roll där man till viss del kan forma arbetet efter sina egna intressen. Raffinaderiet är uppdelat i olika områden, och som processingenjör jobbar jag bland annat med anläggningen här i Göteborg, säger hon.

“Har lärt mig enormt mycket”

– Jag har lärt mig enormt mycket som processingenjör. Det handlar mycket om att förstå anläggningens nuvarande funktion, dess begränsningar och potential. Att sätta parametrar och gränser för anläggningen är en stor del av min roll. Det krävs samarbete från alla delar av organisationen för att lyckas i ett sådant här projekt, vilket är både utmanande och lärorikt. Jag har fått en djupare förståelse för förnybara energikällor och de specifika utmaningar som följer med stora projekt, berättar Mimmi Engvall.

Processingenjörens roll på Preem är bred och anpassningsbar, säger hon vidare. Det innebär en varierad arbetsdag, vilket ger en närhet till verkligheten ute på anläggningarna och en god förståelse för de tekniska processerna. 

– Vi hanterar både daglig drift och långsiktiga projekt på anläggningarna. Vi säkerställer att allt fungerar smidigt och optimerar vid behov. Det är en kombination av skrivbordsarbete och praktiskt arbete i anläggningen, vilket jag verkligen uppskattar. Preem uppmuntrar innovation och utveckling genom att låta ingenjörer vara delaktiga i projekt genom hela processen.

Preems omställning av verksamheten från fossilt till förnybart sker genom forskning och utveckling, uppbyggnad av nya, förnybara värdekedjor samt anpassning av raffinaderier, logistik och försäljningskanaler. Genom att bygga om våra befintliga anläggningar kan vi ersätta fossil matning med förnybara råvaror och därmed minska våra fossila koldioxidutsläpp genom hela värdekedjan avsevärt.

Omställningen till förnybara bränslen avgörande

– För mig är det avgörande att arbeta på ett drivmedelsföretag som aktivt engagerar sig i omställningen till förnybara bränslen. Vi behöver fortsätta driva våra befintliga anläggningar och producera drivmedel för att möta Sveriges behov, men det som verkligen intresserar mig är utvecklingen mot förnybara alternativ och hur den övergången sker, säger Mimmi Engvall.

Hon berättar att arbetskulturen är viktig för att alla ska kunna jobba mot samma mål att fasa ut fossila bränslen mot förnybara alternativ. Den kulturen finns på Preem, menar hon.

– Preem utforskar olika sätt att optimera befintliga anläggningar för att öka andelen förnybar produktion och vi har bra förutsättningar för innovation och utveckling. Att känna att ledningen och ens egen vilja och ambition sammanstrålar mot samma mål är avgörande. Personligen är det spännande att vara en del av skiftet mot en mer hållbar framtid, där jag får utmanas och bidra till något jag tror på.

Preem jobbar aktivt för en mer jämställd drivmedelsbransch

Precis som transportbranschen är drivmedelsbranschen fortfarande mansdominerad. Fast vi är påväg åt rätt håll, berättar Mimmi Engvall. 

–  Jag tycker att Preem som arbetsgivare satsar på individer, oavsett vem man är. Det är kul och gör det också lättare att få upp ögonen för kollegor och kunna ha förebilder. Det är viktigt för mig att känna att jag trivs, och en bra könsfördelning bidrar till den känslan, säger hon.

Hur väl vi trivs på våra arbetsplatser är en viktig komponent och i många fall direkt avgörande för om en verksamhet når sina mål. Något som blir särskilt märkbart om målet är exceptionellt utmanande. Drivmedelsbranschen står inför en av vår tids största utmaningar – att ställa om från fossila bränslen till förnybara. Där vill Preem ligga i framkant. För att nå det är det viktigt att alla medarbetare känner engagemang, trivs och vill utvecklas.  

– Och det gör jag verkligen. Om man dessutom brinner för hållbar utveckling och verkligen vill göra skillnad, är Preem en fantastisk arbetsplats. Vi arbetar med stora hållbarhetsprojekt där vi får vara delaktiga från början till slut. Och ännu längre, eftersom vi också sköter anläggningarna, säger Mimmi Engvall. 

Vill du jobba för framtiden du också? Hitta din roll på preem.com.