Inspiration

Rekryteraren tipsar: Skriva personligt brev

Skriven i samarbete med Academic Work


Att skriva sitt personliga brev kan upplevas vara svårt och tidskrävande. Det är därför inte heller konstigt att det ibland kan vara svårt att komma igång. I del 2 av vår artikelserie ”Rekryteraren tipsar” så bad vi därför Academic Work att samla sina bästa tips kring det personliga brevet. Vart börjar jag och hur fångar jag rekryterarens uppmärksamhet?


1. Matcha dina kompetenser med annonsen

Innan du börjar skriva, studera jobbannonsen ordentligt för att ta reda på vad som efterfrågas. Är det specifika egenskaper, erfarenheter eller liknande som företaget verkar vara extra intresserade av?

  • Vilka är de viktigaste arbetsuppgifterna?
  • Vilka personliga egenskaper efterfrågas?
  • Är det någon speciell kompetens som är meriterande?

När du har skapat dig en bild av vad företaget letar efter och vad som är viktigt för den specifika tjänsten är det dags att matcha ihop det med dina egna egenskaper och kompetenser. Börja med att skriva en lista över erfarenheter, kunskaper och tidigare resultat du gjort som är mest relevanta för tjänsten du söker. På det sättet kan du börja bygga ihop det personliga brevet utan att känna att du missat någonting viktigt.

2. Inled slagkraftigt

Inled ditt personliga brev tydligt och slagkraftigt, samt förklara varför du söker tjänsten. Vad fångade ditt intresse? Vad hos företaget och dess verksamhet lockar dig? Avsluta det inledande stycket med att kort motivera varför just du är rätt person för tjänsten. Försök att tänka ur arbetsgivarens perspektiv: Varför ska de anställa just dig? Se också till att anpassa det personliga brevet ordentligt till annonsen, även fast det kan kännas mer tidseffektivt att göra en standardiserad. Den som anställer ser skillnad om du lagt ner energi på din ansökan eller inte.

Går du i jobbsökartankar?
Se alla lediga jobb för ingenjörer hos Academic Work

3. Sälj in dig själv!

Nu är det dags att lyfta de erfarenheter, kunskaper och resultat du tidigare listat som mest relevanta för tjänsten. Efterfrågas god samarbetsförmåga kan det vara bra att nämna din långa erfarenhet av att arbeta i projektgrupper. Eller kräver tjänsten kompetens i ett visst program ska du självklart berätta hur väl du behärskar programmet.

För den som läser din ansökan blir det mer konkret och trovärdigt om du kan lyfta dina erfarenheter och kompetenser i form av verkliga exempel. Istället för att bara redogöra för att du kan eller har gjort någonting. I denna del av det personliga brevet kan det även vara bra att lyfta lärdomar du fått från tiden du har arbetat med en viss arbetsuppgift eller hur du har utvecklats inom ett visst område. Återigen, var konkret.

4. Avsluta med en uppmaning

Avsluta brevet genom att utrycka din önskan om att få komma på intervju. Du kan exempelvis skriva ”Jag ser fram emot att få träffa er och berätta mer”. När du skriver en spontanansökan är det bra att avsluta med att tydliggöra vem som förväntas ta nästa kontakt – du eller arbetsgivaren. Ett exempel kan vara ”Jag ringer er i slutet av nästa vecka”, eller ”Slå mig gärna en signal om det låter intressant”.

5. Korrekturläs

I och med att CV och personligt brev faktiskt är det första intrycket av dig, så vill du givetvis visa upp dig på bästa sätt. När du känner dig klar med brevet är det därför en bra idé att lägga undan det en stund och sen läsa igenom det igen. Låt även någon annan läsa det för att hjälpa dig hitta eventuella stavfel, otydligheter och föreslå ändringar eller ytterligare erfarenheter som kan vara bra att lyfta.

Några sista tips

Håll dig till en A4-sida

Många personliga brev är skrivna i löpande text, men känn inte att du måste göra så. Exempelvis kan du ställa upp två listor jämte varandra där du i den ena listar vad arbetsgivaren söker, och i den andra vad du kan erbjuda som matchar kriterierna. Du kan med fördel också dela upp ditt personliga brev i underrubriker. Oavsett hur du lägger upp det personliga brevet bör du hålla dig till max en A4-sida. Håll dig kort och ta bara med det som är direkt relevant för tjänsten du söker.

Var positiv och ha självförtroende

Ditt personliga brev ska vara positivt, visa självförtroende och beskriva hur gärna du vill ha jobbet eller arbeta på företaget. Många tycker att det kan vara svårt att göra reklam för sig själva, men kom ihåg att det personliga brevet är en av få saker arbetsgivaren får se av dig innan en eventuell intervju. Var därför inte blygsam utan framhäv vad som är extra bra med just dig.


Vad är skillnaden mellan CV och personligt brev?

I ditt CV presenterar du din utbildning och arbetslivserfarenhet, kort och koncist med den mest relevanta informationen. Som komplement till ditt CV finns det personliga brevet. Syftet med det personliga brevet är att förtydliga varför du söker jobbet och varför just du är som klippt och skuren för det. Här har möjlighet att vara lite utförligare och sälja in dig själv. Utnyttja det!


Vill du veta mer om hur du skriver ett vinnande CV? Läs del 1 i vår artikelserie: Rekryteraren tipsar: Så skriver du ett övertygande CV


Artikeln skriven i samarbete med Academic Work

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från Academic Work