Inspiration

Omställning och Hållbarhet: En innovativ tid för företag

Vi är alla en del av olika skiften och även en del av flera omställningar. Som företag är det självklart utmanande att komma från en verksamhet som behöver förändras i grunden för att vara relevant framåt. Det räcker inte att spara på energi och resurser, ofta behöver hela affärsmodellen skruvas om för att företaget ska vara framtidssäkrat och kompatibelt med både regleringar, rapporteringskrav och konsumentens önskemål. En innovativ och spännande tid för alla som driver bolag med andra ord – men definitivt inte enkel.

Är företaget nytt har man såklart möjlighet att göra ”rätt” redan från start. Hållbarhet genomsyrar många av de bolagen som grundats under senaste åren. Jag har på nära håll följt en startup som vill (och har lyckats) skapa cirkulära inredningsprodukter i 100% avfallsmaterial. Det mesta materialet kommer från bygg- och rivningsindustrin. Supercoolt MEN så otroligt mycket svårare än man kanske skulle tro? De har varit övertygade om att det är rätt väg och därför kämpat sig över alla hinder. Men alla är kanske inte så ideologiskt starka. Jag är övertygad om att deras fight kommer vara värd det och hoppas att fler orkar ta sig igenom problem på vägen i form av lagar och normer.

Jag hyser full respekt för alla som försöker göra på nya sätt, oavsett om man kommer som nystartad entreprenör eller från en smutsig bransch. Ett av våra största tidigare fossilbränslebolag transformerar nu hela verksamheten för att istället skapa fossilfria fordonsbränslen. Lyckas de skala sina gröna lösningar gör de enorm impact, trots att de startat i en annan ände.

Tänk så häftigt det är att vara en del av denna tid!

Hälsningar

Helena Torhage