Text framtagen i samarbete med AFRY
Kunskap om hur teknik fungerar i samspel med människor är central inom en mängd olika branscher. Medicintekniska produkter är inget undantag. Vid utveckling av produkter är vi beroende av kunskap om och idéer om hur tekniken kan utvecklas och förbättras. Medicintekniska produkter är avgörande när det kommer till att bota sjukdomar och rädda liv – men de behövs också inom många andra områden såsom hälsa och sjukvård där samverkan mellan människa och maskin är väsentlig för en trygg och säker vård. Möt Eva Robertsson som är certifierad medicinsk ingenjör och certifierad projektledare (PMP). Hon har lång erfarenhet av medicinsk teknik och att skapa patientsäkerhet, både inom privat och offentlig sektor.
Hej Eva! Vad roligt att prata med dig idag! Var kommer ditt teknikintresse ifrån?
Min första kontakt med tekniken var redan under uppväxten! Min pappa och min bror mekade mycket hemma, vilket skapade ett teknikintresse även hos mig. Att reparera trasiga tv-apparater lockade dock inte! Jag visste tidigt att jag ville vara med och göra skillnad på något sätt. Under ett studiebesök på Huddinge sjukhus medicintekniska avdelning hittade jag vad jag ville göra. Jag sökte sommarjobb på den avdelningen och jobbade där som medicintekniker. Efter att ha gått en 4-årig teknisk gren med medicinteknisk inriktning i Linköping fortsatte karriären på Huddinge sjukhus.
Vad roligt! Vad var det som lockade med medicinsk teknik?
Förutom att kunna hjälpa till att göra skillnad så var det roligt att jobba med kunniga människor i andra yrken! Jag fick jobba med allt från hands-on arbete - att laga trasiga apparater, till att vara en länk mellan människa och teknik. En stor del av det arbete jag gjort har handlat om att vara ute i vården, att stå bredvid vårdpersonalen och försöka förstå varför maskinerna inte funkar.
I mitt arbete har jag inte bara fått öva på den tekniska biten, utan också på att lyssna på vårdpersonalen, att förstå deras vardag och att få dem att berätta om problemet på ett sådant sätt att de genom det själva förstår vad det är som krånglar. Det är ju så man lär sig och kan förebygga akuta problem. Det viktigaste är att vara lyhörd och att förstå olika situationer. Det är också viktigt att om man inte kan eller vet, säga det! Det är ju inte bra om man blir en patientrisk själv. Däremot kan man alltid ta reda på fakta och sen lösa problemet. Jag säger aldrig ’det löser sig’, eftersom det handlar om människor och deras säkerhet!
Vad är ditt expertområde?
Jag är certifierad medicinteknisk ingenjör! Denna certifiering kom till för att höja kvaliteten i vården. Likt läkare och sjuksköterskor som är legitimerade bör ingenjörer vara certifierade. Dock är inte alla det. Problem kan ju uppstå när som helst och då gäller det att veta hur man bäst hanterar det. Då är det en trygghet både för mig och vårdpersonalen att jag är certifierad. I arbetet som medicinteknisk ingenjör lär man varje dag. Det är det som gör det intressant och roligt. Jag har arbetat med allt från förebyggande underhåll till användarstöd, utbildning och upphandling. Den viktigaste delen är säkerhetsarbete och att skapa en trygg och säker miljö för personal tillsammans med tekniken. Därför arbetar vi mycket med utredningar och kvalitetsarbete. Medicinteknisk apparatur har en lång livscykel och behöver fungera som om den var ny över hela den cykeln. Man behöver i de sammanhanget också förstå det regulatoriska och standarder, för att allt ska fungera tillsammans. Slår vi samman min kompetens med en produktutvecklares kompetens kan vi verkligen göra skillnad!
Jag är tränad i att vara bryggan mellan läkare, sjuksköterskor och tekniken! Man får inte glömma att vårdpersonal har de yrken de har för att de vill jobba med människor och människors sjukdomar, inte för att de är teknikintresserade. Att få vara den här länken mellan människa och maskin så hands on, är unikt för mitt yrke!
Hur skulle du beskriva din vardag på AFRY?
Jag är anställd som projektledare idag och har lett ett antal olika projekt som har medicinteknisk koppling. Just nu medverkar jag i en medicinteknisk satsning inom AFRY som har en tydlig koppling till produktutveckling. Vi vill utveckla vår portfölj gentemot våra kunder, men också koppla samman det vi gör med andra områden inom AFRY. Jag är också projektledare på Locum, där jag leder ett projekt som fokuserar på arbetsmiljö.
I offentlig sektor har jag genomfört projekt så som att via tekniken utveckla nya vårdmiljöer, upphandlingar, installationer och att bygga förvaltningsorganisationer. På tillverkande företag har jag arbetat inom NPI. I uppdragen har det bland annat ingått att säkerställa att direktiven för CE-märkning uppfylls.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det som ger mig arbetsglädje är att kunna göra skillnad, vilket jag verkligen kan göra i mitt jobb. Det jag jobbar med är ett så himla intressant teknikområde. Det är otroligt brett, och innehåller allt från enkla mekaniska produkter till avancerade robotsystem. När det inte finns en färdig produkt att köpa, så får vi ta vid! Kan vara en superenkel grej, men som helt enkelt inte finns på marknaden ännu. Att få jobba med människor och teknik samtidigt gillar jag verkligen!
Hur tror du att teknik kan förändra samhället till det bättre?
Teknik kan definitivt göra samhället bättre, om vi använder det på rätt sätt! Att vi exempelvis insett behovet av mobiltelefonen och nu har hela livet i den, är både bra och dåligt. Livet blir smidigare, men samtidigt behöver vi hålla koll på hur mycket vi sitter på sociala medier. Vi tenderar att utveckla en del teknik som vi inte har behov av, och där behöver vi se upp! Vi får inte ta bort människan helt enkelt, och utvecklingen måste göras varsamt.
Medicintekniska produkter är ett sådant exempel där vi kan göra skillnad till det bättre. Det underlättar för vården och därmed patienterna. Jag tror att vi genom den typen av teknik kan bli friskare i slutändan.
En viktig del just nu är digitalisering, där exempelvis läkare får hjälp att se olika samband och därmed ställa diagnos. Ett annat exempel är om det händer något allvarligt, som till exempel nu med Covid-19, så behöver vården ställa om. Det behöver gå att hitta sätt att anpassa vården utefter vad som behövs för stunden. Hur gör vi det, det behöver vi ta reda på!
Vad tycker du om att göra på din fritid?
Jag är båtmänniska, men tycker om att vara ute i naturen generellt. Jag är en aktiv person! Segling och skidåkning är mina passioner, men egentligen handlar det om att vara ute. Bor ute i skogen på Tyresö, så har både skog och vatten runt knuten.
Så familjen såklart! Jag har två vuxna döttrar på 19 och 23 år. Man är mamma hela livet! Tycker jättemycket om att umgås med dom, och vi pratar mycket. Jag lär mig otroligt mycket från dem och det är superkul. Håller också på och lär mig häst! Min dotter har en häst så det är därför. Jag har ägnat hela livet åt att lära barnen saker och nu lär de mig.
Jag är också sekreterare i Svensk Medicinteknisk Förening! Det kan du läsa mer om här:
Är du intresserad av yrket och utbildningen? Läs mer här:
https://www.mtf.nu/certifieringskommitte/
https://www.mtf.nu/
https://www.kth.se/utbildning/hogskoleingenjor/medicinsk-teknik/utbildningsbeskrivning-1.4324