Text framtagen i samarbete med Mpya Sci & Tech
Läser man på Humhprees hemsida får man veta följande: ”Företaget grundades i Sverige 2002 med uppdraget att tillhandahålla och utveckla innovativa produkter och tjänster på marknaden. Vårt kunnande finns inom hydrodynamik, elektronik och digital styrning på produkter som är enkla att använda och installera. Vårt engagemang gör det möjligt för båtbyggare att hålla sig före konkurrenterna och ger båtsamhället den säkraste, mest bekväma båtupplevelsen som möjligt.”
Läser man på lite extra får man lära sig om ett företag som växer så det knakar, som är med och påverkar miljön till det bättre och anställer ingenjörer på löpande band (och har tagit hjälp för att klara det). Men det handlar inte bara om rätt CV och kunskap, utan också om inställning. Vi fick en pratstund med Hannes Norrgren, VD på Humphree.
Varför är det viktigt att hitta människor med rätt inställning?
Det är speciellt att jobba i ett bolag som växer så snabbt som vårt. Alla led i vårt bolag ska skalas upp samtidigt. Då blir det inte alltid helt smärtfritt eller helt perfekt. Man måste tåla ”att det gör ont” ibland och använda begränsningar som en slags kreativ friktion. Det är en attityd och en inställning som passar oss extra bra och som vi aktivt letar efter. Och om vi är tydliga med det betyder det också att vi får människor som trivs extra bra hos oss.
Vad har ni för kultur på bolaget?
Det handlar mycket om just det här att vara flexibel, påhittig och att prova nytt eller vara ute på hal is tillsammans. Vi säger ”vi har modet att satsa på sådant som vi inser skulle vara av stort värde men vi samtidigt inte riktigt har koll på”. Det är vår kultur. Courage, Teamwork, Engagement. Sen om man gillar båtar och sjöliv så gör det inget. Men har man inte det så är det något vi garanterat kommer hjälpa de som börjar här med!
Vad är det Humphree gör, med dina ord?
Vi stabiliserar båtar, på ett smart sätt. Genom att använda en kombination av hydrodynamik, reglerteknik och mekanik, så styr vi en båts läge i vattnet. Man kan säga att vi helt enkelt tar bort obekväma rörelser som uppstår i båtar på sjön. Vilket leder till att man gör energibesparingar. Det passar framförallt båtar som har lite högre fartområde, vi jobbar inte med tankers och bulkfartyg, utan snabbare båtar och fartyg; fritidsbåtar, kustbevakning, snabba färjor, till exempel.
Är det framtiden?
Vi har precis gjort en stor installation på en höghastighetskatamaran i Danmark, som går mellan Rönnö och Bornholm i Danmark och Ystad i Sverige. Den är 105 meter lång och gör 37 knop. Våra system ökar energieffektiviteten så att en sådan båt sparar ungefär 800 kubik bränsle om året. Det är alltså 800 000 liter bränsle. På EN båt. Det är enorma energibesparingar. Havet är en arbetsplats och ofta handlar stabilisering om arbetsmiljö. Vi ser till att t ex servicetekniker som arbetar med havsbaserad vindkraft anländer utan sjösjuka, vi förbättrar produktiveten genom en bra arbetsmiljö till havs. Så svaret på frågan är: ja.
Ni verkar vara miljömedvetna?
Ja, det är viktigt. Vi har precis installerat solceller på vårt tak på vårt kontor, 1000 kvm, som vi stolta över. Sen räknade vi lite på det och kom på att en sådan installation vi gjorde på katamaranen, det vill säga på ETT fartyg, motsvarar 13 sådana solcellstak. Skulle man installera vårt system på alla katamaraner som idag går i Europa, skulle besparingen bli lika stor som om man elektrifierade hela personbilsflottan i Göteborg.
Ni växer kraftigt, hur klarar ni det?
När jag började som VD var vi ungefär 26 anställda, och vi behöver bli närmare 70 personer. Det jag låg sömnlös över när jag började var hur kan vi göra oss attraktiva för duktiga människor och hur ska vi processmässigt klara att anställa så många? Vi bestämde tidigt att vi behövde en bra partner, som också kunde vara lite som HR, och valet föll på Mpya Sci & Tech som har hjälpt oss med över 10 rekryteringar hittills.
Hur gick ni tillväga för att hitta rätt rekryteringspartner?
Vi gjorde en seriös upphandling eftersom rätt rekryteringar snabbt blev en strategisk fråga. Vi pratade med 6 till 7 företag i rekryteringsbranschen – vi intervjuade dem och gjorde ett eget ”score-card” med viktiga punkter för oss, som vi betygsatte och sedan jämförde med de kandidater vi hade i matchen.
Så varför valde ni Mpya Sci & Tech?
Mpya Sci & Tech har mycket bra förståelse för de kompetenser som vi visste att vi behövde. Det gör ju att trycket på oss minskar och att vi kan fokusera på att träffa fler kandidater med sannolik matchning. Man behöver inte förklara vad en reglertekniker gör, till exempel. Vi har ju flera nischade specialistkompetenser, och Mpya Sci & Tech förstår vad det handlar om samtidigt som de förstår vårt företags resa. Det gör också att vi kan rekrytera tillsammans när möjligheten uppstår snarare än när behovet uppstår och det ser vi stort värde i.
Så hur går det med tillväxten?
Det går väldigt bra och vi har hållit bra tempo trots ändrade förutsättningar med en pandemi. Och vi vill alltid träffa nya människor! Mest ingenjörer såklart.