Inspiration

”Uppdragen vi har hittar du ingen annanstans”

De får inte berätta vad de arbetar med, men deras arbete är avgörande för Sveriges säkerhet. Möt it-säkerhetspecialisten Love, teknikutvecklaren Jacob och systemutvecklaren Kim vid Säkerhetspolisen.
– Här får jag vara en del i att göra Sverige säkrare, säger Jacob.

De närmaste åren kommer Säkerhetspolisen att växa – från dagens 1 200 medarbetare till närmare 1 500. Många av de nya tjänsterna kommer att finnas vid myndighetens teknik- och säkerhetsskyddsfunktioner. I tre år har Love arbetat här, främst med att utföra it-säkerhets­granskningar av andra myndigheter och andra skyddsvärda verksamheter i det svenska samhället.
– Ibland handlar det om att testa myndigheters it-skydd, i syfte att se hur gott säkerhetsskydd myndigheten har och därefter ge förslag på hur skyddet kan stärkas. Ibland handlar det om att föreläsa för andra myndigheter om hur de bäst försvarar sig mot angrepp. Den tekniska kunskapen hos oss är mycket hög, så vi ger också stöd till andra delar inom Säkerhetspolisen men även till Polismyndigheten, säger Love.

Känsla av att göra nytta
Han arbetade tidigare med it-säkerhet vid en annan myndighet och lockades av både de unika uppdrag som Säkerhetspolisen har, men också av uppgiftsbredden och den arbetsmässiga friheten.
– Uppdragen vi har hittar du ingen annanstans. Den ena dagen granskar du känsliga system hos en stor myndighet, den andra försöker du knäcka lösenord. Här ges du också möjlighet att bli ännu bättre på det du arbetar med, ständig kompetensutveckling är ett måste. Ar­betet sker också mycket självständigt; du och dina kollegor får en uppgift och en tidsram att lösa den inom, säger Love.
Både Jacob och Kim instämmer i vad kollegan säger.
– Möjligheten att få arbeta med en idé till realiserad implementation här är tilltalande. Har du en bra idé som gynnar verksamheten är det oftast bara att börja jobba. I slutänden gynnar det ju också ett säkrare Sverige, säger Jacob.
Han arbetade tidigare med liknande arbetsuppgifter inom teknikutveckling inom den privata sektorn, men kände att något saknades – ”jag gjorde inte riktig nytta” – när det mesta i arbetet handlade om att tjäna mer pengar.
– För mig var det likadant. Jag var också i konsultbranschen och tröttnade på att debiterbara timmar var viktigare än kvalitén och leveransen. När jag såg annonsen att Säkerhetspolisen sökte systemutvecklare skickade jag in en ansökan, säger Kim.

Bred kompetens som utvecklas
Att inte kunna berätta för någon utanför jobbet vad man arbetar med är lite speciellt, menar alla tre.
– Samtidigt kan man säga ganska mycket om sitt arbete till sina nära och kära utan att säga något väsentligt alls. Jag läste på om Säkerhetspolisen i dess årsbok innan jag började, vilket gav god kunskap om myndigheten och dess arbete, säger Kim.
Och omställningen från privata konsultvärlden till statlig myndighet var inte ett så stort steg som förväntat.
– Jag trodde faktiskt det skulle vara mer toppstyrt och segregerat här, men det är det inte. Innanför våra dörrar är det en väldigt öppen arbetsmiljö, säger Jacob.
– Här lär jag mig också väldigt mycket av mina kollegor vilket ger synergier. Här är alla duktiga. Och motiverade, säger Kim.
Till skillnad från Kim, som har examen som systemutvecklare är både Jacob och Love helt självlärda inom it.
– Det som eftersöks här är kompetenser; hur de är förvärvade är ganska ointressant. Vi utbildar oss själva hela tiden. Utmaningen är att hitta människor med stor skicklighet inom it och teknik, stor social kompetens och inte minst att de klarar våra rekryteringskrav. Att vi håller tyst om vad vi upptäcker eller inte är en självklarhet, säger Love.

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från Säkerhetspolisen