Kategorier:

  • Bygg och anläggning
  • Elkraft och energi
  • Chefer och ledare

Ansök senast: 2021-11-24

Svenska kraftnät söker en Verksamhetsansvarig för Starta Sverige

Publicerad 2021-09-25

Har du funderat på vad som skulle hända om hela Sverige blir strömlöst och hur man effektivast återuppbygger kraftsystemet med minimala konsekvenser för samhället? Vill du också arbeta i en utvecklande miljö där du blir en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet? Svenska kraftnät söker dig som vill leda, planera, genomföra och utveckla vår preventiva verksamhet för svåra påfrestningar och nätsammanbrott på elförsörjningen.

Om tjänsten

Kraftsystemet står inför en omfattande förändring med nya produktionsslag och förbrukningar som installeras i snabb takt. För att möta de kommande förändringarna behöver våra nuvarande strategier, hjälpmedel och utbildningar/övningar för återuppbyggnad av kraftsystemet anpassas och utvecklas samt koordineras med branschens aktörer.

Tjänsten omfattar ett verksamhetsansvar för den nationella och branschgemensamma strategin som ska förhindra nätsammanbrott eller, då detta inte är möjligt, mildra konsekvenserna av det vid störningar i kraftsystemet. Den samlade benämningen för detta är Starta Sverige. Du kommer därmed att vara en central del av att stärka och utveckla vår förmåga att hantera och motstå störningar.

Du får en nyckelroll i en verksamhet som är bred och i ständig förändring och som omfattar strategisk och operativ ledning. Arbetet kommer medföra kontakter internt, nationellt och internationellt. Verksamheten involverar samverkan mellan Svenska kraftnät och branschföretagen vid svåra driftsituationer för elförsörjningen.

Du kommer att tillhöra enheten Driftstöd på division System. Enheten ansvarar även för utveckling av driftutbildning, nätkoder och avtal. Där kommer du att arbeta med engagerade och kompetenta kollegor samtidigt som du kommer arbeta nära elförsörjningens hjärta; vårt nationella kontrollrum med övervakning dygnet runt.

Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg.

Dina arbetsuppgifter

Rollen som verksamhetsansvarig för Starta Sverige kommer att innebära ansvar för att utveckla strategin samt att driva samövningar mellan branschföretagen. Du ansvarar även för strategin för manuell förbrukningsfrånkoppling och deltar i samverkansgrupper med verksamhetsansvariga för automatisk förbrukningsfrånkoppling. Vidare deltar du i referensgrupper och arbetsgrupper för att vidareutveckla förmågan att dödnätsstarta fler kraftslag, t.ex. vindkraft och HVDC, och för att utveckla möjligheterna för ödrift. Utöver detta kommer du att arbeta med att vidareutveckla den interna utbildningsdelen inom Starta Sverige.

Arbetet innebär samverkan och kontaktytor internt inom Svenska kraftnät, branschföretag, organisationer och myndigheter, både nationellt och internationellt.

Din bakgrund

Du ska ha en teknisk examen inom t.ex. elkraft, energisystem eller liknande alternativt motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt vilken vi bedömer likvärdig. Vidare ser vi att du:

  • har flerårig relevant arbetslivserfarenhet inom energisektorn.
  • har god kunskap om kraftsystemet och dess ingående komponenter.
  • talar samt förstår svenska och engelska i tal och skrift.

Vi ser gärna att du har erfarenhet av projektledning.

Dina personliga egenskaper

Du är kommunikativ och engagerande samt har lätt för att skapa nya relationer och förtroende då denna roll innebär många kontaktytor i organisationen samt mot elbranschen i övrigt. Du kan identifiera, strukturera och prioritera verksamhetens behov samt fatta beslut och nå resultat. Eftersom du kommer att representera Svenska kraftnät externt är det viktigt att du är en bra representant för affärsverket och agerar utifrån statstjänstemannarollen.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vill du veta mer?

Kontakta gärna rekryterande tillförordnad chef Henrik Olsén, tel. nr. 010-475 83 69 alternativt ansvarig rekryterare Eva Häger, tel. nr. 010-475 97 53. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Wallin, ST, tel. 010-475 84 97. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast den 26 september. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.

 

 

Liknande jobb

Publicerad: 2021-09-16
  • Fredrika
Publicerad: 2021-09-10
  • Gävle
  • Heltid