Snabbfakta

  • Solna

Kategorier:

 • Miljö
 • Kemi och bioteknik
 • Elkraft och energi

Ansök senast: 2024-01-28

SKB - Ämnesexpert på avfall

Publicerad 2023-11-29

Om tjänsten


Vill du arbeta med ett stort och viktigt uppdrag?  

På SKB arbetar vi med att ta hand om Sveriges radioaktiva avfall. Uppdraget är i stora delar ett pionjärarbete och innebär många komplexa utmaningar inom forskning och teknikutveckling. 

Tillsammans med dina kolleger kommer du att bidra till en säker och hållbar hantering av svenskt radioaktivt avfall med liten påverkan på klimat och miljö. Arbetet ställer höga krav på säkerhetstänkande, samarbetsförmåga och konstruktiva lösningar. 

För att lyckas arbetar vi i team och i nära samarbete med olika bransch-, industri- och forskningsaktörer över hela världen. 

Är du redo för ett stort och viktigt arbete som kommer att göra skillnad för människor och miljö under mycket lång tid framåt?  

Nu söker vi en drivande och engagerad kemist eller materialvetare som ska bli vår nästa ämnesexpert på avfall och avfallsmatriser

Här kommer du att arbeta

Du kommer att jobba på SKB:s avdelning Forskning och utveckling. Här kommer du tillsammans med experter från olika vetenskapsområden genomföra de analyser som ska visa om slutförvaren för låg- och medelaktivt avfall är säkra för människa och miljö över tiotusentals år. Tillsammans med dina närmaste kollegor kommer du att förvalta och utveckla den kunskap om avfallets kemiska och fysikaliska egenskaper som utgör del i våra analyser av radiologisk risk. Här finns goda möjligheter för dig att både bredda och fördjupa din expertis.

Vad du kommer att göra

 • Ta fram underlag till och medverka i analyser av säkerheten efter förslutning för slutförvaren för låg- och medelaktivt avfall
 • Ge expertstöd till de svenska kärntekniska anläggningarna och SKB:s driftsatta anläggningar i frågor relaterade till radioaktivt avfall med fokus på material och ämnen i avfallet
 • Tillämpa och utveckla nya metoder för modellering av kemiska reaktioner och masstransport för avfallet i slutförvarsmiljö
 • Planera, beställa, följa upp och leda SKB-finansierad forskning och utveckling inom verksamhetsområdet vid universitet, högskolor och företag
 • Delta i internationella samarbeten inom verksamhetsområdet
 • Formulera krav på avfallet avseende innehåll av material och kemiska substanser för att säkerställa att avfallet inte äventyrar slutförvarens säkerhet efter förslutning
 • Delta i SKB:s kontakter med myndigheter
 • Författa och granska tekniska rapporter

Din bakgrund


Du har en högre universitetsexamen och gärna forskarutbildning inom kemi eller fysik med relevant inriktning för verksamhetsområdet. Du behärskar engelska och svenska flytande i både tal och skrift.

Det är meriterande om du har erfarenhet av något eller några av följande områden:

 • lösningskemi, komplexbildning och ytkemi
 • cementkemi, korrosion, materialdegradering och hållfasthet
 • simulering och modellering av kemiska och fysikaliska processer
 • programmering och modellutveckling

Som person är du analytisk och kreativ och du tar egna initiativ till att utveckla den verksamhet du arbetar i. Dina resultat kommer att dokumenteras i tekniska rapporter och redovisas för externa intressenter och myndigheter. Du bör därför ha god vana av att presentera dina resultat både muntligt och skriftlig.

Arbetet kräver god samarbetsförmåga då du samverkar med andra experter både inom SKB och hos externa leverantörer och samarbetspartners.


Mer information


Varför ska du arbeta hos oss?

Hos oss får du möjlighet att utvecklas i en organisation med ett stort kunskapsdjup inom ett flertal vetenskapsområden. Vi har många nationella och internationella sakkunniga experter som gärna delar med sig av kunskaper och erfarenheter.

Vårt uppdrag erbjuder varierande arbetsuppgifter från mindre utredningar kopplade till driften av de kärntekniska anläggningarna till långsiktiga forskningsuppdrag med syfte att bygga och driva framtida slutförvar. Vi arbetar tillsammans för att uppnå ett tydligt och viktigt miljö- och samhällsmål.

Eftersom SKB ingår i Vattenfallkoncernen finns goda karriärmöjligheter inom en stor dynamisk organisation.

Våra medarbetare är avgörande för vår framgång. Det är viktigt att hela livet fungerar. Därför är vi måna om att våra medarbetare upplever en god balans mellan arbete och fritid.

Det här är vi, dina framtida arbetskamrater

På SKB träffar du människor med olika utbildning, olika förmågor och olika bakgrunder. Alla är olika, och det tycker vi är bra. Vi på SKB är övertygade om att mångfald bidrar till att bygga ett mer öppet och framgångsrikt företag. Och genom att var och en har möjlighet att utveckla sig själv, utvecklas även vår verksamhet.

Men på ett väsentligt sätt är vi alla lika. Det som enar oss, är att vi siktar mot ett tydligt mål: det att skapa trygghet för kommande generationer.

På vår webbplats finns mer information om SKB och hur det är att arbeta hos oss. Vi ser fram emot att lära känna dig.

För mer information om tjänsten kontakta rekryterande chef Björn Herschend, 070-459 56 39

För mer information om rekryteringsprocessen kontakta ansvarig rekryterare Anders Nielsen, 070-078 68 40

Fackliga företrädare är för Saco-SKB Marika Westman, 070-638 34 36, för Unionen Roger Ingvarsson, 070-61 88 345 och för Ledarna Per Carlsson, 070-325 09 15.

Placeringsort: Solna

Vattenfall och SKB är en del av Sveriges kritiska infrastruktur och vår verksamhet omfattas bland annat av regler om säkerhetsskydd, nukleär icke-spridning och exportkontroll. Därmed är många av våra tjänster säkerhetsklassade. Är denna tjänst säkerhetsklassad kommer säkerhetsprövning genomföras innan anställning, i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Välkommen med din ansökan, personligt brev och CV senast den 17 december 2023. Urval kan komma att ske löpande så vänta inte med din ansökan!

Vi ser fram emot din ansökan!


Om oss


Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, arbetar med ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt. SKB:s uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Det ska göras på ett säkert sätt för både människor och miljö.

I dag är cirka 600 personer anställda på SKB. Vi har ett omfattande samarbete med experter och uppdragstagare utanför företaget.

SKB:s huvudkontor är placerat i Arenastaden i Solna. Vi har även kontor i Oskarshamn och Forsmark/Östhammar, där vi har anläggningar och bedriver olika verksamheter inför byggandet av ett slutförvar för använt kärnbränsle.


Liknande jobb

Publicerad: 2023-11-01
 • Stockholm
 • Heltid
Publicerad: 2023-10-19
 • Södertälje
 • Heltid
Publicerad: 2023-10-13
 • Halmstad
 • Heltid