Snabbfakta

    • Uppsala
  • Heltid
  • Rekrytering

Kategorier:

  • Kemi och bioteknik
  • Elkraft och energi

Ansök senast: 2021-11-20

Rekrytering av en specialist inom praktiskt strålskydd

Publicerad 2021-09-21


Vill du ha ett omväxlande arbete och samtidigt hjälpa Sverige att bli mer fossilfritt? Då kan position på Forsmarks Kraftgrupp AB vara rätt för dig. I denna roll får du vara med och utveckla och ta ansvar för Forsmarks strålskyddsarbete. På Forsmark arbetar de tillsammans för att göra Sverige fossilfritt inom en generation. För att nå det målet behöver de engagerade medarbetare som vill arbeta hos en av Sveriges största elproducenter och samtidigt bidra till ett bättre klimat på vår planet. Nu söker vi en specialist inom praktiskt strålskydd till gruppen strålskydd teknik på Forsmarks Kraftgrupp.

Om tjänsten
Som en av deras fackområdesspecialister inom strålskydd utgör du ett stöd till hela organisationen i dagliga operativa och uppdragsspecifika frågeställningar. Ditt fokusområde kommer att vara att tillämpa ALARA-principen inom praktiskt strålskydd i det ordinarie linjearbetet. Du har en kontinuerlig dialog med den operativa personalen och stödjer med beslutsunderlag i tekniska frågor och följer utvecklingen inom området via deltagande i såväl interna som externa forum. Vidare kommer du att få hantera strategiskt viktiga frågor och förväntas initiera nödvändig vidareutveckling inom området ALARA/radiologi.

Dina arbetsuppgifter i huvudsak
• Arbeta i tätt samarbete med det kontinuerliga linjearbetet inom praktiskt strålskydd och stötta strålskyddspersonalen i arbetets agila natur • Utveckla ALARA-arbetet inom organisationen • Personsäkerhetsfrågor, exempelvis dosuppföljning, dosrestriktioner, strålskärmsberäkningar och skyddsåtgärder • Framtagning av strategier för radiologisk kartläggning inom anläggnings- och närområdet • Genomförande av kompetenshöjande åtgärder för befintlig personal samt hålla utbildningar och agera mentor inom fackområdet • Delta i nationella och internationella nätverk vilket innebär att resor i arbetet kan förekomma Som specialist inom strålskyddsverksamheten kommer du att ingå i haveriberedskapsorganisationen.

Vem är du?
Vi ser att du: • Har erfarenhet från och förståelse för praktiskt strålskyddsarbete, företrädelsevis från kärnkraftsbransch, medicinsk eller akademisk verksamhet. • Har akademisk utbildning, gärna med inriktning mot strålningsfysik eller strålningsbiologi. Civilingenjörsexamen eller tidigare erfarenheter inom strålningsbiologi är meriterande. God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, både på engelska och på svenska är ett krav Som person drivs du av komplexa frågeställningar där din problemlösande analysförmåga kommer till sin rätt. För att nå framgång i rollen behöver du trivas med att ha ett nära samarbete med den praktiska verksamheten, ha en hög grad av självständighet, samt vara noggrann och drivande inom dina uppdrag. Då du kommer att hålla i utbildningar och ha många kontaktytor både internt och externt, är det viktigt att din kommunikation är tydlig och att du har en pedagogisk förmåga. Samarbete och samverkan med andra ser du som en naturlig väg framåt. Vi är övertygade om att mångfald berikar, och arbetar därför kontinuerligt för jämställdhet och inkludering på vår arbetsplats. Läs gärna mer om vårt arbete inom mångfald och inkludering på vår hemsida https://careers.vattenfall.com/se/jobba-med-oss/

Om verksamheten
Forsmarks kärnkraftverk är en av de största elproducenterna i Sverige och vi producerar en sjättedel av den el som förbrukas i Sverige. Kärnkraftselen har mycket låga fossila avtryck och är en stabil och väderoberoende kraftkälla. Sedan 1980 har våra tre produktionsanläggningar levererat klimatsmart el varje dag, året runt. På Forsmark arbetar i dag cirka 1 200 anställda och vi ingår i Vattenfallkoncernen som verkar på en europeisk arbetsmarknad med möjligheter till en fantastisk utveckling för dig som anställd. Vår arbetsplats är vackert belägen längs sköna Roslagskusten. Vi som arbetar här bor till stor del i närliggande kommuner, med pendlingsavstånd till Östhammar, Gävle och Uppsala. Bussar till och från Forsmark är anpassade efter dagtidspersonalens arbetstider. Vi erbjuder även arbetsbussar med trådlöst nätverk på sträckorna Gävle-Forsmark och Uppsala-Forsmark, som ger dig möjligheten att använda restiden som arbetstid om/när arbete tillåter. Du har också möjlighet att använda våra distansarbetsplatser i Gävle och Uppsala alternativt arbeta hemifrån om/när arbetet tillåter. Läs gärna mer om Forsmark på vår hemsida https://group.vattenfall.com/se/var-verksamhet/forsmark Vattenfall är en del av Sveriges kritiska infrastruktur och vår verksamhet omfattas bland annat av regler om säkerhetsskydd, nukleär icke-spridning och exportkontroll. På grund av dessa regler genomförs en kontroll av kandidaten för många av tjänsterna i vår verksamhet innan anställning sker. För de tjänster som leder till deltagande i säkerhetskänslig verksamhet eller placering i säkerhetsklass innebär denna kontroll att säkerhetsprövning genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Liknande jobb

Publicerad: 2021-10-08
  • Kristinehamn
  • Heltid