Snabbfakta

  • Stockholm
 • Heltid
 • Rekrytering

Kategorier:

 • Teknisk fysik och matematik
 • Projektledning
 • Övrigt

Ansök senast: 2021-08-15

Operationsanalytiker inom Förmågeutveckling

Publicerad 2021-07-22

FOI söker:

Operationsanalytiker inom Förmågeutveckling

Lockas du av att arbeta med komplexa frågor och vill bidra med förnyelsekraft till Sveriges operativa förmåga inom försvar och säkerhet? Har du dessutom erfarenhet av analysarbete, forskning, utredningar eller kvantitativa metoder för beslutsstöd? Då kan du vara den vi söker.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?
Som operationsanalytiker arbetar du med försvarsrelaterade frågeställningar i syfte att ta fram beslutsunderlag som kan bidra till ökad kvalitet, effektivitet och operativ förmåga i våra uppdragsgivares verksamhet. Arbetet utförs tillsammans med kollegor vid FOI och våra uppdragsgivare t.ex. Försvarsmakten, där du bl.a. bidrar med struktur och ett vetenskapligt förhållningssätt. Det kan t.ex. avse bedömning av hot och risker, utveckling av olika typer av processer och operativa försvarsförmågor.

Uppgifterna innefattar både att snabbt kunna ta fram ett underlag i en akut fråga för uppdragsgivaren och mer långsiktiga arbeten med gott om tid för fördjupning och analys. Vi använder oss av olika operationsanalytiska metoder, där t.ex. multikriterieanalys och krigsspel är viktiga metoder för oss. Frågeställningarna innebär ofta att du för möjligheten att jobba brett inom nya områden med fokus på hur ett problem kan angripas från olika perspektiv för att t.ex. identifiera fördjupningsområden.

Vårt kontor är beläget i Kista, men i perioder kan du komma att vara utplacerad på hel- eller deltid i våra operationsanalytiska grupper vid Försvarsmakten för att ge direktstöd i deras arbete, antingen på högkvarteret eller vid någon av försvarsgrensstaberna placerade på Muskö, i Uppsala eller i Enköping. Arbetet sker normalt i kontorsmiljö, men även tillfällen i fält eller i övningsverksamhet vid militära förband kan förekomma. Periodvis kan det förekomma tjänstgöring under obekväma arbetstider.

Har du den kompetensprofil vi behöver?
Du är civilingenjör alternativt har minst en magisterexamen inom samhälls- eller naturvetenskap eller liknade högskoleutbildning. Det är meriterande om du har forskarutbildning eller en tvärvetenskaplig utbildning, t.ex. teknisk eller naturvetenskaplig examen kombinerat med samhällsvetenskapliga studier. Vidare är det meriterande om du har läst matematik eller statistik på högskolenivå.

Vi ser att du har minst tre års kvalificerad arbetslivserfarenhet inom analysarbete, forskning, utredningar eller Försvarsmakten. Du har även god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska. Vi förutsätter att du har ett intresse för försvarsfrågor, något som vi vill att du beskriver i ditt personliga brev.

Det är meriterande om du har pedagogisk erfarenhet, förmåga att leda workshops, seminarier, diskussioner och andra gruppaktiviteter, t.ex. fokusgrupper. Vidare är det meriterande att du har kunskap om armén, marinen, flygvapnet och/eller ledning och ledningssystem. Det är även meriterande om du har erfarenhet av manuella spel, t.ex. scenariobaserade diskussioner eller strategiska brädspel. Om du har utvecklat vetenskapliga metoder eller arbetat med kvalitativa eller kvantitativa analytiska metoder eller verktyg för beslutsstöd är det också meriterande.

Du har en mycket god analytisk förmåga samt kan hantera och analysera komplexa problem. Du har god förmåga till självständigt arbete och att leverera efterfrågade resultat i tid. Du har motivation och uthållighet som hjälper dig att komma i mål även när det inte blev riktigt som du tänkt dig från början. Vidare samarbetar du bra med såväl kollegor som uppdragsgivare och du har en god förmåga att anpassa dig till nya roller och omständigheter samt förmåga att växla mellan det breda och det djupa perspektivet. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?
På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Förmågeutveckling som tillhör avdelningen Försvarsanalys. Läs gärna mer om vad vi gör: Försvarsanalys - Totalförsvarets forskningsinstitut - FOI

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en hållbar och inkluderande arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: Jobba hos oss - Totalförsvarets forskningsinstitut - FOI

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?
Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 15 augusti 2021!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Marlene Johansson. Fackliga företrädare är Jonas Clausen Mork (SACO) och Ann Ödlund (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Län:
Stockholm

Anställningstyp:
Tillsvidareanställning

Anställningsgrad:
Heltid

Arbetstider:
Dag

Sista ansökningsdag:
2021-08-15

Tillträde:
Enligt överenskommelse

Arbetsplats/placeringsort:
Kista

Kontaktpersoner:
Marlene Johansson

Företagets hemsida:

Adress:
Gullfossgatan 6 16490 Kista

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Liknande jobb

Publicerad: 2021-06-29
 • Eskilstuna
 • Heltid
Publicerad: 2021-06-28
 • Jönköping
Publicerad: 2021-06-21
 • Umeå
 • Heltid