Kategorier:

 • Elkraft och energi
 • Teknisk fysik och matematik

Ansök senast: 2022-03-11

Erfaren Kraftsystemanalytiker

Publicerad 2022-01-10

Vill du också bli en del av ett erfaret och kunnigt team och arbeta i en utvecklande miljö där du blir en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet? Trivs du i en dynamisk och prestigelös miljö som präglas av affärsmässighet? Svenska kraftnät är inne i en expansiv fas präglad av stora investeringar med syfte att bygga ut och förnya Sveriges stamnät för el och söker nu två erfarna kraftsystemanalytiker med inriktning mot kraftsystemstabilitet.

Om tjänsten

Svenska kraftnät söker nu dig som vill delta i utveckling och uppföljning av kraftsystemstabilitet utifrån spänning-, frekvens- och rotorvinkelstabilitet, i en roll som erfaren kraftsystemanalytiker. Du kommer att tillhöra enheten Systemanalys som ingår i avdelningen Kraftsystem. Enheten består idag av ca 18 medarbetare med hög kompetens inom sina respektive områden. Ansvarsområdet för enheten är att utforma och utveckla kraftsystemets tekniska funktionalitet och prestanda.

I din roll som erfaren kraftsystemanalytiker kommer du att ha möjligheter att jobba med en stor bredd av frågor inom elkraftteknik, styrande krav och lagstiftning. Du förväntas bidra i enhetens verksamhetsutveckling och har möjlighet att verka internationellt, bland annat genom deltagande i nordiska utvecklingsprojekt. Beroende på din kompetens och dina intressen kommer du att få goda möjligheter att påverka rollens inriktning.

Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg, men annan stationeringsort är möjlig vid behov. Tjänsteresor förekommer i viss mån.

 

Dina arbetsuppgifter

I rollen som erfaren kraftsystemanalytiker kommer du att genomföra analyser kring kraftsystemstabilitet och dynamik samt delta i verksamhetsutvecklingen inom arbetsområdet. Bland arbetsuppgifterna ingår att:

 • delta i utvecklingen av tekniska krav inom Sverige och Norden för att förbättra kraftsystemstabiliteten och långsiktigt säkerställa energiomställningen
 • utföra dataanalys och uppföljning av kraftsystemets tillstånd
 • delta i övergripande verksamhetsutveckling gällande kraftsystemet som helhet för att fylla uppdraget som systemansvarig myndighet
 • ha kontakt med externa aktörer i framför allt tekniska frågor kring bland annat tekniska kravbilder.

 

Din bakgrund

Vi söker dig som har en civilingenjörsexamen eller motsvarande utbildning med relevant inriktning för tjänsten som exempelvis elkraft, energisystem, reglerteknik eller teknisk fysik. Vidare har du:

 • minst tre års relevant arbetslivserfarenhet, exempelvis inom arbete med kraftsystemanalyser och/eller reglertekniska system inom elkraft
 • mycket god kraftsystemförståelse som helhet
 • lätt för att uttrycka dig i tal och skrift på engelska samt kunskaper tillräckliga för att kunna ta till dig av information i tal och skrift på svenska.

Vi ser det som meriterande om du har:

 • mer än 5 års relevant arbetslivserfarenhet, exempelvis arbete med kraftsystemanalyser och/eller reglertekniska system inom elkraft
 • specialistkompetens inom kraftsystemstabilitet
 • specialistkompetens inom kraftproduktion och/eller reglersystem inom elkraft
 • arbetserfarenhet av dynamiska studier, till exempel av kraftsystemet och dess komponenter, i MATLAB/Simulink, PSS/E eller liknande verktyg
 • doktorsexamen inom elkraft, energi eller liknande
 • kunskap om elmarknad och nätkoder.

Dina personliga egenskaper

Vi söker dig som är van vid att ta initiativ och som sätter i gång aktiviteter för att driva arbetet framåt. Du trivs i rollen att driva utveckling och att leverera resultat i tid och med god kvalitet. Då rollen innebär många kontaktytor både internt och externt behöver du vara bra på att både etablera relationer och att samarbeta med andra. Du har förmåga att se saker ur ett helhetsperspektiv, såväl ur våra intressenters perspektiv som ur vårt perspektiv som systemansvarig myndighet samtidigt som du kan göra noggranna analyser av detaljer. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vill du veta mer?

Kontaktperson hos Svenska kraftnät är rekryterande chef Jens Lund, tel. 010-475 88 39.

Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Wallin, ST, tel. 010-475 84 97.

Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast den 30 januari 2022.

 

 

Liknande jobb

Publicerad: 2022-01-18
 • Borlänge
 • Heltid
Publicerad: 2022-01-23
 • Göteborg