Snabbfakta

  • Borlänge
  • Eskilstuna
  • Gävle
  • Göteborg
  • Kristianstad
  • Luleå
  • Malmö
  • Solna
 • Heltid
 • Konsultuppdrag

Kategorier:

 • Bygg och anläggning
 • Väg och vatten
 • Samhällsbyggnad
 • Projektledning

Ansök senast: 2021-12-12

Åtgärdsplanerare, Portföljplanering i Stora Projekt

Publicerad 2021-11-23

Som Åtgärdsplanerare, Portföljplanering i Stora projekt på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att vara med och bidra till framtidens infrastruktur.

Vill du bidra till en sammanhållen planering av Trafikverkets största infrastrukturprojekt?

Verksamhetsområde Stora projekt har en verksamhet där 28 av Trafikverkets största program och projekt i hela landet ingår i portföljen. Avdelning Portföljplanering är en central del av verksamhetsområde Stora projekt som stöttar med en sammanhållen planering av projektportföljen med fokus på de tidiga skedena.

Det är en ny, bred roll där du är med och utvecklar rollen och arbetsuppgifterna. Stort fokus ligger på analys, att synliggöra risker, samordning och förankring. Du kommer arbeta strategiskt i ett tight team men även nära Stora projekts ledning. Du kommer ha insyn i och stödja våra 28 stora projekt som finns i hela landet och fungera som en spindel i nätet för portföljens planering.

Du kommer vara drivande i att utveckla arbetssätt och kvalitetssäkra beställningar av nya och kompletterande uppdrag/projekt. Detta gör du för Stora projekt tillsammans med program, projekt och Trafikverkets interna beställare. Beställningarna av kompletterande uppdrag/projekt är ett viktigt verktyg där man gemensamt definierar och förankrar innehåll och budget. Du blir en viktig del i att skapa rätt förutsättningar och bidra till en proaktiv hantering av innehåll och totalkostnad på övergripande nivå.

Du kommer leda ett team som samordnar kvalitetssäkringen av beställningar kompletterande uppdrag/projekt, där ni har en nära dialog med respektive projekt och med beställande verksamhetsområde. I rollen arbetar du också med att utveckla och synliggöra portföljöversikten, dvs helhetsbilden av kommande förändringar i projekten med fokus på totalkostnad. 

Vem är du?

För att lyckas i rollen är du duktig på att hålla ett övergripande perspektiv, att kunna tänka ax till limpa samtidigt som du är analytisk och kan väga samman komplex information och kan utifrån det enkelt kommunicera slutsatser och analyser. Du kommer hantera komplexa prioriteringar vilket kräver tydlighet och hög integritet. Du behöver tycka om att skapa struktur och drivs av att leverera konkreta resultat i tid. Då tjänsten innebär samordning mellan många kontakter och intressen är du lyhörd och van vid att leda möten och driva samarbeten. 

Du behöver ha god aktuell kunskap om vilka steg stora infrastrukturprojekt går igenom, från åtgärdsvalsstudie, beställning, den formella planläggningsprocessen, upphandling, produktion och avslut, men även hur Trafikverket arbetar i dessa processer. Exempelvis kan du ha fått denna kunskap där du har varit drivande i roller eller haft arbetsuppgifter inom/såsom:

·        Planerare, åtgärdsplanerare, gruppchef, planeringsansvarig eller internbeställare där du beställt, planerat uppstart och definierat innehåll i infrastrukturprojekt

·        Projektledare, projekteringsledare eller uppdragsledare för väg- eller järnvägsprojekt

·        Utredningsledare i planläggningsprocessen (åtgärdsvalsstudier, lokaliseringsutredningar, framtagande av järnvägsplaner, etc)

Du har en universitets- eller högskoleexamen om minst 240 hp med inriktning ekonomi, teknik eller samhällsbyggnad, alternativt annan utbildning tillsammans med erfarenhet som vi bedömer likvärdig samt kan uttrycka dig väl i tal och skrift i det svenska språket

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet.

Önskar du att arbeta delvis på distans? I den här tjänsten har du som vill möjlighet att ha en dialog kring att arbeta hemifrån eller från ett annat Trafikverkskontor ett par dagar i veckan.

Annan placeringsort kan diskuteras.

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Som anställd i Trafikverket kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov.

Inom Stora projekt leder vi flera av Trafikverkets allra största investeringsprojekt . Vi arbetar med helheten - från planläggning och byggnation till färdig väg eller järnväg. Hela tiden med fokus på smarta lösningar och effektiv projektledning. Hos oss arbetar du med kollegor och olika intressenter, alla med sina kunskaper och erfarenheter, för att skapa hållbara transportlösningar.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.